De meest ‘bijzondere’ vacaturetekst ooit

Ik las vandaag in een automatiseringsgids een vacature van de ICT afdeling van de belastingdienst. De belastingdienst is 1 van de grootste ICT werkgevers van Nederland, maar staat nu niet echt bekend als een van de meest dynamische.

Zelf denken ze daar kennelijk iets anders over. De vacature bestaat uit een grote foto van een woning waar duidelijk een kindje geboren is. Voor het raam hangen een paar zinnen, de bovenste daarvan luidt “Hoera een een jongen“. De rest van de tekst voor het raam heeft betrekking op werken bij de belastingdienst. De tekst die onder de foto staat begint met: “Werk is niet het eerste waaraan je denkt als je net vader of moeder geworden bent. Behalve als je werkt voor het centrum voor ICT van de belastingdienst. Dan kan de vreugde over je bijzondere werkzaamheden wel eens net zo groot blijken te zijn als de vreugde over je pasgeboren zoon.”

Allereerst is voor welk werk dan ook, het vergelijken van de vreugde over je werk met de vreugde van je pasgeboren zoon natuurlijk enigszins bizar, maar dat kan nog grappig bedoeld zijn. Denk ik.

Maar het wordt pas echt bizar als je de rest van de regels leest die voor het raam hangen:

Hoera een jongen en
ik werk met cobol/cics db2
op het centrale mainframe!

Dus de vreugde over deze bijzondere werkzaamheden, cobol/db2 op een mainframe, kan wel eens even veel vreugde bieden als een pasgeboren zoon. Volgende de belastingdienst althans.

Zouden die mensen dan vol trots naar een verjaardagsfeestje gaan en vertellen over hun bijzondere werk heb, waarbij iedereen aan hun lippen hangt? “ooooh, dat is bijzonder, werken met cobol, db2 op een mainframe, mag ik je aanraken?”.

Wat doen wij dan onbijzonder werk met onbijzondere dingen als Touchtables, UMPCs, Virtual Earth, augmented reality, spraakherkenning, mobiele applicaties, location based systems, etc, etc. 

Leave a Reply