Pectine, Calciumlactaat en Cochenille

In vervolg op Fristi, vroeg ik me af wat Pectine, CalciumLactaat en Cochinelle zijn.

Pectine blijkt gewonnen te worden uit appel- en sinasappelpulp. Het is een onderdeel van de celwanden en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in combinatie met suiker (vandaar natuurlijk de enorme hoeveelheid suiker in Fristi). Het vormt ook het bindmiddel in jam. E-nummer van pectine is E440a. Volgens de site De Vlam in de Pan, kan het winderigheid en darmkrampen veroorzaken, maar verlaagt het het cholesterolgehalte.

Calciumlactaat (E327) is een voedingszuur, gemaakt van melkzuur. Het wordt gebruikt als anti-oxidant en conserveermiddel. Verder niet zo spannend zo lijkt het.

Cochenille tenslotte is een kleurstof (karmijnrood), gemaakt van schildluizen. Tegenwoordig wordt ervoor vooral de Amerikaanse schildluis gebruikt. Het gebruik van cochenille gaat terug naar de oudheid waar het gebruikt werd om kleding e.d. te kleuren. Gelukkig houdt Fristi oude gebruiken in stand! (toch eens een pluspunt voor Fristi). Verder wordt het o.a. gebruikt voor lippenstift en Campari. Een bekend dorpje voor de productie van Cochenilla is Guatiza op Lanzarote. Hier zijn talloze vijgcactusplantages waar de luis op geteeld wordt.

Leave a Reply