Monthly Archives: June 2009

Connexxion 199 – Naar Schiphol centrum of niet?

Ik moest laatst naar Rotterdam per OV en het makkelijkste leek me via Schiphol te reizen. Ik raadpleegde hiervoor twee sites: www.connexxion.nl en www.9292ov.nl.  Beiden kwamen met dezelfde route: bus199 richting Amsterdam en overstappen op lijn 300 op het busstation Amstelveen. Dit is ook de route die ik gevolgd heb, eerst de 199 en overgestapt op de 300.

Lijn 199 gaat wel naar Schiphol, maar volgens zowel de Connexxion site als 9292ov niet naar Schiphol Plaza/NS.  Toen ik terug was, wist Ceciel te vertellen dat er op de 199 als eindpunt stond “Schiphol Plaza/NS”. Dat is vreemd, Connexxion en 9292ov gaven toch echt aan dat de 199 niet zo ver komt.

Vandaag nog eens naar beter naar connexxion.nl en 9292ov.nl gekeken. Nog steeds kan ik met die reisplanners niet rechtstreeks met 199 naar Schiphol Plaza/NS. Echter, volgens de lijnenkaart van Connexxion en bijvoorbeeld de officiele site van Schiphol Sternet komt de 199 wel degelijk bij Schiphol Plaza/NS en is het eindpunt niet Schiphol Noord/P40, maar Schiphol Zuid/P30.

Verwarrend… Dan maar even met de klantenservice van Connexxion gebeld. De vraag voorgelegd aan een mevrouw en die zocht het voor me op. Volgens haar klopte de informatie op de website en rijdt bus 199 niet verder dan Schiphol Noord/P40. Ik kon daar overstappen op bus 187.  Toch raar, als op de bus zelf staat dat hij verder rijdt en dat de lijnenkaart dat ook aangeeft. Ze ging het na wat doorvragen laten uitzoeken en zou me terug laten bellen.

Een paar uur later werd ik inderdaad netjes teruggebeld door Connexxion en blijkt dat bus 199 inderdaad wel degelijk doorrijdt tot Schiphol Plaza/NS. Door een technisch probleem (omdat het een soort rondrit is) klopt de informatie op de website niet. Dit was al aantal keer doorgegeven, maar kon kennelijk niet aangepast worden. Het was ook bekend dat de informatie op 9292ov niet klopt. Dat laatste is trouwens makkelijk te testen: vul als vertrekstraat Westwijkplein te Amstelveen in en als aankomststation Schiphol.  Je moet dan volgens de 9292OV overstappen bij halte P40 op bus 187 terwijl je in werkelijkheid gewoon nog een halte kan blijven zitten.

Gelukkig is er een goede terugbelservice van Connexion, maar dat ik in eerste instantie van de servicelijn de verkeerde informatie kreeg en dat 2 vooraanstaande OV sites (Connexxion.nl en 9292OV.nl) de verkeerde informatie geven is natuurlijk uiterst merkwaardig. En verder, techniek is uiteindelijk gemaakt door mensen dus kan nooit een excuus zijn voor een disfunctionerend systeem.

Maar goed voor iedereen die het ooit nodig heeft: bus 199 rijdt wel naar Schiphol Plaza/NS. Dat maakt reizen via Schiphol een stuk makkelijker voor me, had ik dat vorige week maar geweten.